Keabsahan Penggunaan Nama Allah SWT : Uruf, Fatwa dan Perundangan. - Mohamad Albakri, Z; Hj. Hanafi, L. H. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pada awal tahun 2009, masyarakat Malaysia dikejutkan dengan isu penggunaan kalimah Allah SWT Isu ini seperti tarik “tali” antara mahkhamah sivil dengan perlembagaan Malaysia di samping fatwa yang dikemukakan oleh Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dan sebahagian negeri di Malaysia. Ini menyebabkan mereka yang berautoriti menafsirkan maksud perlembagaan atau akta yang berkaitan, dan yang menjadi lebih parah lagi apabila cendikiawan Islam juga berkhilaf dalam isu ini. Natijahnya, Majlis Raja-raja mencadangkan supaya isu ini diselesaikan dengan sebaik mungkin. Artikel ini akan membincangkan Keabsahan Penggunaan Nama Allah S.W.T dari pelbagai sudut, sama ada dari kaedah bahasa, uruf, logik akal, fatwa dan perundangan bagi membuktikan nama Allah SWT hanya untuk Umat Islam.