Hukum Wang Kertas Masa Kini: Satu Analisa Menurut Perspektif Syariah - A Shukor, A. R.; Borhan, J. T. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Hadith Nabi Muhammad s.a.w. menyatakan bahawa dinar dan dirham adalah item ribawi dan tertakluk kepada hukum riba. Pada masa kini, wang kertas telah mengambil alih peranan dinar dan dirham sebagai alat pertukaran. Kini sesetengah pihak mempromosikan skim cepat kaya melalui penjualan emas dan perak secara bertangguh. Mereka mengatakan jualan ini adalah sah dari segi Syariah kerana mata wang kertas tidak dianggap sebagai item ribawi. Kajian ini menganalisa status wang kertas daripada perspektif Syariah. Semua pandangan ulama dalam persoalan ini dikaji dengan mendalam. Hasil kajian menunjukkan wang kertas adalah tertakluk kepada hukum riba dan mesti mematuhi hukum pertukaran yang ditetapkan oleh Syariah.