Analisis Terhadap Fatwa-fatwa Zakat Syarikat di Malaysia - Rosele, M. I.; Haji Abdullah, L. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Isu zakat syarikat merupakan antara isu yang menjadi perbahasan oleh intelektual Islam hari ini. Di Malaysia beberapa fatwa berkenaan zakat syarikat telah diputuskan. Oleh itu, kajian ini akan menganalisis fatwa-fatwa zakat syarikat tersebut. Kajian ini penting untuk menjelaskan kedudukan zakat syarikat berasaskan fatwa-fatwa yang diputuskan serta menghubung jalinkan maklumat keputusan-keputusan fatwa tersebut. Kajian menggunakan pendekatan kualitatif yang melibatkan data-data perpustakaan (dokumentasi) digunakan sepenuhnya, data-data tersebut akan dianalisis secara induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian menunjukkan bahawa fatwa zakat syarikat di Malaysia telah menyelesaikan isu-isu utama zakat syarikat seperti kedudukan syarikat sebagai pembayar zakat, hubungan syarikat dan pemegang saham dalam pembayaran zakat, kedudukan harta orang bukan Islam dalam syarikat serta kedudukan harta awam dalam syarikat.