Penentuan Status Air Banjir Dari Perspektif Analisis Fiqh - Mohd Noor, M. I. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Penentuan status mengenai air banjir sangat penting bagi melancarkan urusan mangsa banjir untuk melakukan ibadah. Penulisan ini menggunakan kaedah kualitatif dengan mengumpulkan maklumat daripada kitab-kitab turath dan kontemporari beserta fatwa-fatwa ulama. Daripada sumber maklumat ini, kemudiannya analisis perbandingan terhadap pandangan-pandangan ini dibuat. Penulisan ini juga akan melihat daripada aspek kesihatan bagi menghasilkan kesimpulan yang betul berkenaan dengan status hukum air banjir. Hasil kajian mendapati, secara umumnya status hukum air banjir ialah ianya tergolong sebagai air yang bersifat suci dan menyucikan dengan menekankan beberapa syarat yang perlu dipenuhi ketika ingin menggunakannya ketika beribadah.