Isolasi Sosio-Budaya Masyarakat Orang Asli di Malaysia dan Kesannya Terhadap Pentafsiran Hukum Islam - Hassan, Paiz; Ramli, Mohd Anuar (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Majoriti masyarakat Orang Asli yang merupakan penduduk asal di semenanjung Malaysia mendiami kawasan pedalaman di hutan hujan tropika yang kaya dengan khazanah alam. Kehidupan mereka terasing daripada masyarakat luar disebabkan beberapa faktor seperti geografi, kadar literasi yang rendah, pandangan negatif masyarakat sekitar dan sikap tertutup masyarakat Orang Asli. Gerakan dakwah yang dijalankan secara konsisten telah membawa perubahan kepercayaan sebahagian masyarakat Orang Asli daripada berorientasikan animisme kepada mempercayai Tuhan yang Esa. Pengamalan Islam sebagai cara hidup dalam kehidupan masyarakat Orang Asli didapati agak sukar untuk dipraktikkan lantaran pendekatan fiqh yang disampaikan kepada mereka tidak meraikan suasana setempat mereka. Sehubungan itu, kajian ini akan meneliti keadaan isolasi sosio-budaya masyarakat Orang Asli dan kesannya terhadap pentafsiran hukum Islam. Bagi mencapai objektif tersebut, pengkaji menggunakan kajian kepustakaan sepenuhnya dengan menelusuri literatur berkaitan dengan perbincangan sarjana Islam dalam pelbagai disiplin ilmu fiqh dan usul fiqh. Hasil kajian mendapati terdapat rukhsah dan pendekatan taysir diberikan kepada mereka yang hidup terasing serta berlatar belakang budaya setempat bagi memudahkan urusan keagamaan masyarakat Orang Asli.