Promosi Waqaf: Elemen Ihsan dan Amanah - Mohamad Yusoff, M. F.; Mohd Taib, M. S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Waqaf merupakan filantropi yang menyumbang kepada pembangunan ekonomi dan kesejahteraan ummah. Waqaf juga merupakan mekanisme agihan semula harta yang unik kerana tiada unsur kewajipan, undang-undang dan paksaan seperti kewajipan berzakat. Dalam pengurusan Waqaf kontemporari, galakkan untuk berwakaf dilakukan melalui promosi yang memanfaatkan pendekatan konvensional mahupun secara atas talian. Kewujudan bahan-bahan promosi yang pelbagai ini perlu berteraskan ihsan dan amanah memandangkan waqaf disumbangkan oleh anggota masyarakat yang berkemampuan untuk manfaat anggota masyarakat yang memerlukan. Menggunakan pendekatan Analisis Wacana Kritis, penelitian terhadap bahan-bahan promosi yang dikeluarkan oleh institusi/agensi pengendali Waqaf mendapati bahawa ihsan dan amanah dalam mempromosi Waqaf sekurang-kurangnya diterjemah melalui tiga elemen iaitu, kelulusan pengurusan Waqaf oleh Majlis Agama Islam Negeri (MAIN), pemegang amanah dalam pengurusan Waqaf dan tujuan Waqaf.