Transaksi Kewangan secara ‘Online’ menurut Undang-Undang Keterangan Islam di Malaysia: Isu dan Cabaran - Wan Abdul Fattah Wan Ismail; Ahmad Syukran Baharuddin; Fuadah Johari; Muhammad Aunurrochim Mas'ad Saleh (Penerbit USIM, 2024)
Transaksi kewangan secara ‘online’ bukanlah suatu yang baru kepada dunia dan telah tersebar sehingga ke Malaysia. Ia telah diaplikasikan dalam pelbagai urusan termasuklah kewangan. Namun, terdapat beberapa isu yang perlu diperjelaskan dalam konteks Undang-Undang Keterangan Islam di Malaysia. Kajian ini mengumpulkan data-data yang relevan diperolehi dari pendekatan analisis kualitatif terhadap kes-kes yang dilaporkan, statut-statut, dan kesusasteraan yang berkaitan. Melalui perspektif Undang-Undang Keterangan Islam di Malaysia, kajian ini membincangkan konsep transaksi kewangan secara ‘online’ dan penerimaannya. Ia juga menjelaskan isu-isu dan cabaran di sebalik pengaplikasian transaksi jenis ini. Secara keseluruhannya, kajian ini menyerlahkan kesyumulan Islam dalam memberi penyelesaian terhadap isu-isu terkini sekalipun berlaku perubahan zaman, masa dan teknologi seperti yang dapat dilihat melalui perbahasan berkenaan transaksi kewangan secara ‘online’.