Kesedaran Amalan Wakaf dalam Kalangan Anggota Angkatan Tentera Malaysia - Jalal, B.; Ab Ghani, S.; Ismail, A. S.; Nordin, R. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Dakwah Islamiah dalam Angkatan Tentera Malaysia telah bermula sejak penubuhannya pada tahun 1933 lagi dan terus di perkasa dengan penubuhan Kor Agama Angkatan Tentera Malaysia (KAGAT) pada tahun 1985. Kertas ini membincangkan sejauh manakah tahap pengetahuan dan kesedaran tentang wakaf berdasarkan usaha-usaha dakwah dan pendidikan Islam yang telah dilaksanakan oleh Kor Agama Angkatan Tentera Malaysia melalui program Dasar Pembinaan Mental dan Kerohanian Islam Angkatan Tentera Malaysia atau DPMKI 9/91 yang telah diwartakan melalui Majlis Angkatan Tentera Malaysia sejak tahun 1991. Metodologi kajian yang digunakan adalah berdasarkan kaedah kuantitatif serta analisis fapatan dengan menggunakan SPSS bagi menilai tahap pengetahuan dan kesiagaan kerohanian berdasarkan program yang telah dilaksanakan oleh KAGAT dan secara umumnya dapatan kajian meenunjukkan tahap pemhamanan serta pengamalan wakaf dalam kalangan anggota tentera masih di tahap yang rendah.