Pelaksanaan Wakaf dalam Industri Perhotelan Patuh Syariah - Mohd Noor, M. I.; Mohd Noor, F. N; Aziz, F. Y. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pengaplikasian wakaf begitu sinonim untuk pembinaan surau, masjid, dan sekolah. Namun seiring dengan peredaran zaman, wakaf juga boleh memainkan peranan penting dalam industri perhotelan patuh Syariah. Penulisan ini berbentuk kualitatif dengan menghimpunkan maklumat daripada bahan-bahan rujukan berbentuk primer terdiri daripada kitab-kitab fiqh ulama silam, dan juga rujukan sekunder kitab-kitab fiqh kontemporari. Selain daripada itu, penulisan ini juga berpandukan kepada artikel ilmiah sama ada yang mengfokuskan kepada hukum-hakam fiqh wakaf, mahupun industri hotel patuh Syariah itu sendiri. Di samping itu, sebenarnya tidak terdapat banyak kajian yang menghuraikan tentang pelaksanaan wakaf dalam industri perhotelan Patuh Syariah yang menjadikan isu sebegini wajar untuk diangkat sebagai bahan kajian. Ianya juga untuk melihat prospek keperluan memenuhi ciri-ciri Patuh Syariah di hotel-hotel wakaf agar pelaksanaan wakaf dalam industri perhotelan Patuh Syariah dapat dikembangkan dan dilaksanakan selari dengan prinsip Patuh Syariah. Hasil kajian mendapati, secara umumnya pengaplikasian wakaf secara komprehensif dalam bentuk yang lebih kontemporari dalam industri perhotelan Patuh Syariah mampu memberikan kebaikan yang besar terutamanya dalam menjana ekonomi Umat Islam.