Madrasah Al-Ahmadiah Al-Islamiah di Narathiwat, Thailand dan Koleksi Al-Quran: Satu Kajian Deskriptif - Syed Najihuddin Syed Hassan; Norhasnira Ibrahim; Abdulloh Salaeh; Nidzamuddin Zakaria; Nurul Izzatul Huda Mohamad Zainuzi (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Madrasah al-Ahmadiah al-Islamiah adalah salah sebuah pusat pendidikan Islam yang diasaskan di Narathiwat, Thailand. Madrasah ini telah diasaskan oleh ilmuwan tempatan bernama Haji Ahmad bin Samae. Madrasah ini turut berperanan sebagai pusat pengumpulan manuskrip Melayu dan Islam di Selatan Thailand. Artikel ini bertujuan menyelidik latarbelakang institusi dan juga menyenaraikan koleksi manuskrip yang terdapat di situ. Metode kualitatif telah digunakan dalam mengumpulkan data kajian. Data telah dikumpulkan melalui temubual serta kajian kepustakaan yang berkaitan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat 70 naskhah manuskrip Quran pelbagai saiz yang telah dipulihara. Kajian ini adalah penting dalam usaha memelihara, memartabatkan institusi tersebut serta dapat meningkatkan mobiliti akademik dalam pemuliharaan dan pengkajian khazanah manuskrip Nusantara.