Al-Jallalah : Konsep dan Fatwa Semasa di Malaysia - Jamaludin, M. A.; Ramli, M. A.; Ab. Rahman, S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Perkembangan moden industri penternakan dan pertanian telah menghasilkan produk hasil tani yang lebih pantas, ekonomik lagi menguntungkan. Dewasa ini, timbul polemik dalam industri penternakan berhubung dengan status kesucian haiwan yang diberi makanan kotoran dan najis, yang boleh dianggap sebagai al-Jallalah, sama ada haiwan tersebut halal untuk dimakan atau haram. Kajian ini memfokuskan konsep al-Jallalah menurut perspektif fiqh. Penelitian akan dilakukan berasaskan sumber perundangan Islam termasuk fatwa semasa di Malaysia. Hasil kajian mendapati, terdapat beberapa isu semasa seperti ikan dan tumbuhan yang dibesarkan dalam persekitaran najis yang boleh dikiaskan dengan haiwan al-Jallalah. Sebagai penyelesaiannya, instrumen al-Istibra' dapat dijadikan medium penyucian al-Jallalah sehingga hilang bau, rasa dan warna.