Konsep Al-Masalih Al-Mursalah Menurut Penggunaan Imam Malik - Yahaya, M. Z.; Ahmad, S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kertas kerja ini mengupas tentang keunikan Imam Malik dalam penggunaan al-Masalih al-Mursalah. Imam Malik atau secara umumnya Mazhab Maliki tergolong dalam kelompok Ahl al-Hadith tetapi pada masa yang sama mereka banyak menggunakan al-masalih al-mursalah dalam ijtihad sehingga dikenali sebagai mazhab al-masalih. Al-Masalih al-Mursalah adalah satu masdar hukum yang berpaksikan al-Ray atau al-cAql. Ia pasti janggal dengan tradisi Imam Malik yang kuat berpegang kepada hadith. Justeru ia menimbulkan kontradiksi manhaj pada pandangan latar yang menarik untuk dikaji. Kertas kerja ini akan mengupas isu ini dengan merujuk kepada konsep al-masalih al-mursalah dan aplikasinya oleh Imam Malik. Perbincangan juga akan menyentuh masdar tashriciyy yang lain terutama qiyas dan konsep al- Maqasid al-Sharciyyah. Perbincangan ini penting untuk memberi penjelasan yang sebenar tentang konsep al-Masalih al-Mursalah dan kepentingannya dalam ijtihad semasa.