Konsep Mengubah Ciptaan Allah Swt: Analisis Hukum Pengkulturan Daging - Hamdan, M. N.; Ramli, M. A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pada hari ini, pelbagai inovasi baru berkembang selari dengan kemajuan teknologi, sama ada dalam aspek perhubungan, komunikasi, pengangkutan, perubatan dan pemprosesan makanan. Kesannya, pelbagai alat dan produk baru yang dihasilkan. Sebahagian daripadanya telah mengubah tabiat semulajadi sesuatu perkara sebagaimana yang telah diciptakan oleh Allah SWT. Namun, jika dilihat dalam al-Qur'an, Allah SWT telah melarang perbuatan yang mengubah ciptaanNya. Nabi SAW juga telah melarang beberapa perkara kerana ia termasuk dalam kategori mengubah ciptaan Allah SWT. Menurut mufassirin, pengubahan ciptaan ini merangkumi aspek fizikal dan spiritual. Namun, pengubahan yang memberi manfaat dibenarkan oleh syara'. Muhaddithin dan fuqaqa' pula membahagikan pengubahan itu kepada dua, pengubahan yang kekal dan tidak kekal. Pengubahan tidak kekal dibenarkan jika mempunyai tujuan yang baik seperti isteri yang memakai inai kerana berhias untuk suami. Namun, jika ia mempunyai tujuan yang tidak baik seperti perempuan yang berhias untuk bukan mahram, maka ia diharamkan. Pengubahan kekal dengan tujuan yang tidak baik seperti memakai tatu adalah diharamkan. Manakala pengubahan kekal untuk tujuan yang baik, ia dibenarkan seperti pemindahan organ atas tujuan rawatan. Dalam bidang pemprosesan makanan, para saintis sudah berjaya menghasilkan daging kultur yang bersifat mesra alam di samping mampu menjimatkan kos dan masa. Daging kultur adalah daging yang dihasilkan secara ex vivo, sama ada di dalam makmal atau reaktor. Ia telah mengubah metode konvensional penghasilan sama sekali. Dari segi hukum penghasilannya secara umum, ia boleh diletakkan dalam ketegori pengubahan kekal yang mempunyai tujuan yang baik. Namun, hukumnya masih bergantung kepada implikasi. Jika implikasinya positif, maka hukumnya harus. Jika sebaliknya, hukumnya haram kerana ia memudaratkan manusia.