Kajian Terhadap Sambutan Maulidur Rasul Anjuran Habib Ahmad Ismail di Singapura Serta Pengaruhnya Terhadap Golongan Bukan Islam - Ahmad Al Jafari, S. M. A. T. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kertas kerja ini mengkaji antara sambutan Maulidur Rasul yang terbesar yang diadakan di Singapura, anjuran Habib Ahmad Ismail. Sambutan ini menjadi mahsyur di Singapura kerana kehadiran tetamu yang hampir sepuluh ribu orang pada setiap kali ia diadakan. Tetapi yang menjadikan ia unik dan berlainan daripada sambutan yang lain ialah, pada sambutan ini diundang setiap lapisan masyarakat tanpa mengira bangsa dan agama. Sepertimana diadakan di dalamnya persembahan-persembahan kebudayaan dan ia dianjurkan pada kebiasaannya, di luar musim sambutan maulid. Keunikan ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada kaum muslimin dan juga kafirin, tetapi terdapat juga golongan yang menentang dan melemparkan berbagai tuduhan seperti cara sambutan sebegini terkeluar daripada ajaran Islam dan sebagainya. Penulis melalui kertas kerja ini cuba menghuraikan cara sambutan sebegini di sisi Syara' dengan menggunakan ilmu Usul Fiqh. Pada akhir kertas kerja ini dimuatkan beberapa pengaruh majlis yang dianjurkan Habib Ahmad ini terhadap masyarakat bukan Islam yang menghadirinya.