Penggunaan Mazhab Selain Syafi'i dalam Fatwa Negara Brunei Darussalam - Aminnuddin, A. Q.; Ramli, M. A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Negara Brunei Darussalam dikenali dengan negara yang berpegang kuat dengan mazhab Syafi'i sama ada dalam amalan seharian masyarakat Islamnya mahupun dalam keputusan-keputusan fatwa yang dikeluarkan. Justeru kajian ini bertujuan untuk memperlihatkan kewujudan pendapat mazhab selain Syafi'iI dalam hujah-hujah Mufti Kerajaan Brunei bagi mengeluarkan fatwa. Kaedah perpustakaan dijalankan untuk mengumpul fatwa yang dikaji dan kaedah analisis kandungan digunakan untuk mengenal pasti fatwa yang terdapat di dalamnya pendapat dari luar mazhab Syafi'i. Hasil kajian mendapati pendapat-pendapat mazhab selain Syafi'i yang dikemukakan dalam fatwa-fatwa tersebut adalah disebabkan oleh beberapa faktor iaitu bagi menunjukkan persamaan dan perbezaan pendapat, bagi memenuhi permintaan orang yang bertanya dan apabila Mufti Kerajaan Brunei mengemukakan irsyad di hujung teks fatwanya.