Fatwa: Kedudukannya di Mahkamah Sivil - Arif Fahmi Md Yusof; Izawati Wook (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Artikel ini membincangkan tentang kedudukan fatwa sebagai sumber rujukan perundangan di mahkamah sivil. Khususnya ia memfokuskan kepada aplikasi fatwa di mahkamah sivil, penggunaan dan kedudukannya. Ia mengenalpasti keadaan yang mahkamah sivil boleh membuat rujukan fatwa sedangkan ia tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kes yang berada di bawah bidang kuasa mahkamah syariah. Analisa ini menggunakan kaedah kepustakaan yang merangkumi pengenalpastian dan analisa kes-kes perundangan yang diputuskan oleh mahkamah sivil berkaitan fatwa. Hasil penelitian kes-kes di mahkamah menunjukkan mahkamah sivil menerima pakai fatwa sebagai salah satu keputusan yang perlu dihormati oleh pihak-pihak yang bertikai.