MGA1023: Prinsip Pengurusan Perniagaan - Hamdi Hakeim Mudasir; Sumaiyah Abd. Aziz, Dr.; Nathasa Mazna Ramli, Dr. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2022)
﻿Unit ini membincang kan sumber-sumber pembiayaan yang boleh diperolehi oleh syari kat. Syarikat boleh mendapatkan pembiayaan sama ada melalui hutang atau ekuiti. Syarikat boleh memperolehi pembiayaan hutang, sama ada untuk jangka pendek ataupun jangka panjang. Syarikat juga boleh mengisu saham biasa atau saham keutamaan bagi mendapatkan pembiayaan. Unit ini juga membincangkan pasaran modal bagi instrumen kewangan