Hadis-Hadis Palsu Dalam Mustadrak al-Hakim - Muhammad Mustaqim Mohd Zarif (Universiti Sains Islam Malaysia, 2022)
﻿Sebagai sumber hadis sahih yang utama dalam lslam, Mustadrak al-Hakirn sering menjadi rujukan umat lstam dalam urusan berkaitan agama Walau bagaimanapun, selain hadis-hadis sahih, ia turut mengandungi sejumlah hadis lemah dan tidak berasas, termasuk hadis palsu (mawdu') yang dilabelkan sebagai sahih akibat kelalaian dan keringanan metode pengarangnya. Justeru, amatlah sukar untuk mengenal pasti antara hadis yang benar-benar sahih dan yang lemah atau palsu jika hanya berdasarkan kepada pandangan al-Hakim semata-mata dan tidak merujuk bersama ulasan ulama terhadapnya. Berbeza dengan hadis lemah, hadis palsu tidak boleh sama sekali dijadikan hujah agama. Pelaku dan perawi yang sengaja memalsukan hadis mengundang kernurkaan Allah dan rasul-Nya dan menempah untuknya tempat khas dalam neraka kelak, Menyedari akan bahayanya dan kesannya yang negatif terhadap umat Islam, buku ini bertujuan mengumpul dan membincangkan sejumlah 135 buah hadis palsu dalam pelbagai aspek agama yang terdapat dalam Mustadrak al-Hakim menerusi pandangan para ulama. Ditulis dengan gaya bahasa yang mudah dan ringkas, ia sesuai dirujuk dan dibaca oleh 5emua golongan masyarakat untuk mengenal pasti hadis-hadis palsu dalam Mustadrak dengan mudah dan cepat.