Stress Punca, Teori dan Pengurusan Efektif - Sapora Sipon; Khatijah Othman; Othman Abdul Rahman (Universiti Sains Islam Malaysia, 2022)
Buku ini memberi gambaran menyeluruh mengenai sejarah, definisi serta punca stres. Ia juga membincangkan mengenai teori-teori stres serta memberi pendedahan kepada stres guru, polis dan kaunselor. Kaedah mengurus stres turut menjadi perbincangan dalam buku ini. Sejarah stres antara topik yang dibincangkan dalam bab pertama buku ini. Perbincangan mengenai sejarah stres buku ini dimulakan oleh Aristotle pada tahun keempat Sebelum Masihi (S.M) diikuti oleh St Thomas Aquinas dalam abad ke-13 dan Descartes pada abad ke-17. Pada sekitar tahun 1880-an, James dan Lange telah menulis mengenai hubungan antara pengalaman, emosi dan sensasi serta persepsi. Di sekitar abad kedua, Marcus Aureliua juga telah memberi komen terhadap isu yang sama dalam bukunya yang bertajuk Meditation. Bab ini turut memperkatakan mengenai stres yang dibincangkan oleh Walter Cannon pada tahun 1927 dan Bard pada tahun 1928. Pada tahun 40-an dan 50-an, Harold G.Wolff pula memperkenalkan konsep stres dalam bidang perubatan. Stres secara holistik atau menyeluruh turut diperkatakan dalam bab ini.