Program Pensiswazahan Guru EBA 1023: Kurikulum dan Pengajaran Sekolah Rendah - Noor Azizi Ismail (Universiti Sains Islam Malaysia, 2022)
﻿Dunia pendidikan berkembang dengan amat pesat dan ia sentiasa berubah dari semasa ke semasa. Hasil dari perubahan itu kerajaan terpaksa mewujudkan dasar-dasar baru bagi menjadikan pelajar-pelajar di sekolah sentiasa mampu mengikuti dunia semasa dan mampu bersaing dengan perubahan dunia tanpa sempadan. Hasil dari itulah kerajaan memperkenalkan dasar satu murid satu sukan (1M IS), Program Literasi dan Numerasi (LWS), Dasar Memperkasa Bahasa Melayu dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris, Dasar Wajib Lulus dalam Pelajaran Bahasa Inggeris di peringkat SPM dan memperkukuhkan sistem perguruan dengan menjadikan guru sandaran tidak terlatih yang berpengalaman sebagai guru tetap. Perubahan dunia hari ini juga menyebabkan pelajar-pelajar terdedah dengan pelbagai perkara Yang mendorong mereka melakukan kesalahan disiplin sekolah seperti ponteng sekolah,ponteng kelas, buli dan sebagainya.