Kajian Semantik dan Mu'jam 'Arabiy - Muhammad Marwan Ismail; Wan Moharani Mohammad (Universiti Sains Islam Malaysia, 2022)
Antara perkara yang dibincangkan dalam buku ini ialah prinsip-prinsip kajian makna atau semantik dan kepentingannya. Turut dipaparkan sejarah kajian tamadun Rom, tamadun Parsi, tamadun China, tamadun India dan tidak terkecuali tamadun Islam sehinggalah kepada kajian semantik pada zaman moden.Perbincangan juga difokuskan kepada penggunaan kamus-kamus Arab dalam proses pembelajaran bahasa khususnya dalam konteks dan keperluan pembelajaran bahasa Arab di Malaysia.