Potential Integration of Naqli and Aqli Knowledge in Counseling by Understanding the Concept of Wellness - Dini Farna Baharudin, Zuria Mahmud; Salleh Amat, Mohd Rushdan Mohd Jailani (Universiti Sains Islam Malaysia, 2022)
ABSTRACT Counseling is a profession that is concerned with all aspects of development for the individual client and this is synonymous with the philosophy of wellness. Even though the wellness emphasis is not well understood and is not systematically taught or applied due to ongoing debates among Western scholars about this concept and despite confusion with the usage of various terms to refer to wellness, the concept of wellness has the potential to be integrated with the naqli and aqli knowledge in counseling. In Islam, this concept has long been discussed. It is hoped that by comparing the Islamic concept of welness to the Western perspective would help increase the understanding of this concept and highlight its application in counseling as an example of the integration of revealed knowledge and rational science. This paper will discuss briefly the concept of wellness from the perspective of Islam and the West, as well as looking at some common grounds and differences between the two views. Both views agree that wellness is a lifelong process that is holistic, comprising of multiple dimensions. However, the Islamic view of this concept is broader and complements the existing view on wellness. The implication of this study to the field of counseling includes refocusing counseling to the developmental aspect of an individual that comprised of not only remediation but also prevention. ABSTRAK Kesejahteraan merupakan tunjang kepada bidang kaunseling. Kaunseling adalah suatu profesion yang menekankan keseluruhan aspek perkembangan dan pertumbuhan diri seseorang individu klien, dan ini adalah sinonim dengan falsafah kesejahteraan. Walaupun penekanan terhadap kesejahteraan tidak difahami dengan jelas malah tidak diajar mahupun diaplikasikan secara sistematik disebabkan oleh perdebatan yang masih berterusan dalam kalangan sarjana Barat dan kekeliruan hasil penggunaan istilah yang pelbagai yang merujuk kepada kesejahteraan, namun kesejahteraan merupakan suatu konsep yang berpotensi dalam pengintegrasian ilmu naqli dan aqli dalam kaunseling. Memandangkan dalam Islam konsep kesejahteraan ini telah banyak dibincangkan, perbandingannya dengan perspektif Barat diharap dapat memperjelaskan lagi kefahaman tentang konsep ini, seterusnya memudahkan pengaplikasiannya dalam kaunseling sebagai suatu contoh bagi mengintegrasikan ilmu naqli dan aqli. Justeru, kertas kerja ini akan mengupas serba ringkas tentang konsep kesejahteraan daripada perspektif Islam dan Barat, di samping melihat kepada beberapa titik persamaan dan perbezaan antara kedua-dua pandangan. Kedua-dua perspektif bersetuju bahawa kesejahteraan adalah suatu proses sepanjang hayat yang menyeluruh merangkumi pelbagai dimensi. Walau bagaimanapun, pandangan Islam terhadap konsep melengkapkan lagi konsep ini daripada perspektif Barat dengan mengetengahkannya sebagai suatu konsep yang lebih luas. Implikasi kepada kaunseling termasuk memfokuskan semula kaunseling kepada aspek perkembangan diri individu yang melibatkan bukan hanya rawatan tetapi juga pencegahan.