Pengurusan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling Sekolah - Sapora Sipon (2022)
Perkhidmatan Bimbingan dari Kaunseling (B & K) sekolah memainkan peranan penting dalam agenda pendidikan negara terutamanya bagi mencapai matlamat Falsafah Pendidikan Negara dan menyambut cabaran Wawasan 2020. Perkhidmatan B & K perlu mempunyai pengurusan yang mantap dan sistematik dalam usaha mencapai hasrat memberikan perkhidmatan yang terbaik. Bagaimanapun, banyak kajian yang menunjukkan perkhidmatan B & K sekolah masih berada pada tahap yang kurang memuaskan. Oleh itu, kertas ini membincangkan faktor-faktor yang dapat mempertingkatkan pengurusan perkhidmatan B & K. Selain dari itu, ia juga akan melihat keperluan perkhidmatan B & K sekolah, pelantikan kaunselor sekolah sepenuh masa dan ciri-ciri kaunselor yang mantap. Kertas ini juga akan mengariskan beberapa cadangan dalam mewujudkan keberkesanan pengurusan perkhidmatan B & K sekolah.