مصارف الزكاة في بيت المال بولاية كوالا لمبور - Mohd Syamil Bin Abd Hamid; محمد شامل بن عبد الحميد (2022)
Kajian ini bertujuan untuk melihat sejauh mana peranan yang dimainkan oleh Baitulmal Kuala Lumpur dalam melakukan pengagihan zakat. Kajian ini meliputi sejarah penubuhan Baitulmal Kuala Lumpur serta perjalanannya sehingga ke hari ini. Kajian ini berdasarkan kepada pengertian zakat, sejarah penubuhan Baitulmal Kuala Lumpur, pandangan para ulama dan hikmah zakat itu sendiri. Ia adalah untuk mengenalpasti sistem yang digunakan oleh Baitulmal di dalam pengagihan zakat. Untuk memperolehi data, beberapa teknik kajian telah digunakan iaitu pemerhatian, temubual dan meneliti dokumen yang berkaitan.