Meneroka pemahaman guru dalam pelaksanaan program pendidikan inklusif separa untuk pelajar disleksia - Jelani, Shahrul Rozaina (2020)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka pemahaman guru aliran perdana (GAP) tentang pelaksanaan Program Pendidikan Inklusif (PPI) separa dalam kurikulum Pendidikan Khas Integrasi Spesifik Disleksia (PPKISD). Program Pendidikan Inklusif (PPI) merupakan satu program yang dibina khusus bagi murid-murid berkeperluan khas bagi membantu mereka mengikuti pembelajaran dan pemudahcaraaan (PdPc) di kelas perdana bersama-sama dengan murid aliran perdana. Kajian berbentuk kualitatif ini telah dijalankan di salah sebuah sekolah di Subang Jaya yang mempunyai Program Pendidikan Khas Spesifik Disleksia. Kaedah temu bual separa berstruktur telah dilakukan terhadap 4 orang GAP dan 4 orang guru Program Pendidikan Khas Integrasi Spesifik Disleksia (GPKISD) secara individu serta 7 orang murid disleksia (MD) secara dalam kumpulan. Teori pembelajaran telah digunakan dalam kajian ini iaitu Teori Behaviourism, Teori Kognitivism dan Teori Konstruktivism. Berdasarkan dapatan kajian, tiga daripada empat peserta kajian GAP tidak benar-benar memahami Program Pendidikan Inklusif. Dapatan kajian juga menunjukkan GAP memiliki persepsi yang positif dan negatif terhadap kehadiran MD di kelas aliran perdana. Selain itu, dapatan juga menunjukkan pengurusan bilik darjah yang betul oleh GAP diperlukan bagi memastikan proses PdPc MD bersama murid perdana berjalan lancar. Oleh itu, kajian ini mencadangkan agar pihak pentadbir sekolah memperbanyak kursus-kursus berkaitan PPI dan PPKISD kepada GAP. Diharap kajian ini dapat menambahbaik pemahaman GAP tentang PPI separa dan MD supaya GAP dapat membantu pencapaian akademik yang baik bagi MD serta mengurangkan jurang persepsi negatif GAP dan murid perdana terhadap kehadiran MD ketika bersama-sama di kelas perdana.