Pencirian Ultrasonik Bag) Batang Kelapa Sawit (Elaeis Guineensis Jacq.) - Shaharuddin, Rosmawati (2002)
Ciri-ciri ultrasonik terhadap batang pokok kelapa sawit telah dikaji dengan menggunakan pelbagai parameter fizikal seperti kandungan kelengasan, ketumpatan dan arah butiran. Tiga arah anisotropik, iaitu arah membujur (L), jejarian (R) dan tangen (T) terhadap susunan serabut dan berkas vaskular telah dipertimbangkan untuk pengukuran ciri-ciri tersebut. Sifat-sifat ini telah ditentukan dengan menggunakan penguji komersial ultrasonik pada 45 kHz. Halaju ultrasonik dan pemalar kekenyalan berbeza mengikut susunan membujur > tangen > jejarian (L>T>R). Sebarang lencongan daripada paksi membujur mengurangkan halaju ultrasonik dan pemalar kekenyalan pada semua kandungan kelengasan. Corak pengurangan halaju dan pemalar kekenyalan pada arah L, R dan T adalah berbeza berbanding pada arah LR, LT dan RT.