Pemikiran Kassim Ahmad mengenai Islam - Mohd Ali, Izwan (2019)
Kassim Ahmad telah dikenal pasti sebagai individu yang menolak hadis sebagai sumber hukum. Banyak fatwa yang telah diwartakan tentang pemikiran sesat beliau. Kajian-kajian lepas turut mengklasifikasikan beliau sebagai anti hadis. Namun begitu, kebanyakan kajian lepas tentang beliau hanya menumpukan kepada persoalan hadis sebagai sumber rujukan kedua selepas al-Quran dan menggunakan kaedah analisis kandungan sahaja. Oleh itu, penyelidikan ini dijalankan bertujuan untuk meneroka pemikiran beliau mengenai Islam dengan menumpukan kepada kaedah tafsir, hujah-hujah penolakan hadis dan pandangan beliau berhubung perkara-perkara ghaibiyyat. Dengan menggunakan pendekatan kualitatif, penyelidik telah menemu bual informan secara bersemuka dengan menggunakan kaedah temu bual semistruktur. Dapatan kajian menghasilkan tiga tema utama iaitu 1) Metodologi tafsir al-Quran Kassim Ahmad, 2) Pandangan Kassim Ahmad berkenaan autoriti hadis, dan 3) Pemahaman Kassim Ahmad berkenaan perkara-perkara ghaibiyyat. Secara kesimpulannya, kajian ini mendapati bahawa pemikiran beliau bertentangan dengan ajaran Islam kerana menolak autoriti hadis sebagai sumber rujukan kedua dalam Islam termasuk penggunaannya dalam penafsiran al-Quran dan penjelasan tentang perkara-perkara ghaibiyyat.