Daya tahan sebagai perantara dalam hubungan antara kecerdasan emosi, spiritual, fizikal dan sosial dengan lesu upaya guru sekolah menengah di Selangor - Ismail, Abdul Aziz (2019)
Lesu upaya merupakan keadaan individu yang terlibat dikatakan mengalami keletihan dari aspek fizikal, mental dan emosi. Lesu upaya berlaku kepada profesion menolong termasuklah kerjaya seorang guru. Lesu upaya memberi kesan negatif serta dapat menjejaskan prestasi kerja. Guru-guru yang mengalami lesu upaya dikatakan tidak dapat melaksanakan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah dengan lebih berkesan.Terdapat faktor-faktor yang menyumbang berlakunya lesu upaya dalam kalangan guru-guru. Justeru, kajian ini bertujuan untuk menentukan sama ada kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual, kecerdasan fizikal dan kecerdasan sosial melalui daya tahan sebagai perantara merupakan faktor yang menyumbang terhadap lesu upaya. Kajian ini juga membentuk model hubungan kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual, kecerdasan fizikal, kecerdasan sosial dan daya tahan dengan lesu upaya dalam kalangan guru di negeri Selangor. Di samping itu, kajian ini turut mengenal pasti tahap kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual, kecerdasan fizikal, kecerdasan sosial, daya tahan dan lesu upaya. Reka bentuk kajian deskriptif dan korelasi digunakan dalam kajian ini. Instrumen kajian telah diedarkan kepada guru-guru sekolah menengah harian negeri Selangor yang telah dipilih dengan menggunakan pensampelan rawak berkelompok. Data dianalisis secara deskriptif berdasarkan nilai min, sisihan piawai dan peratusan. Manakala, Pemodelan Persamaan Berstruktur (SEM) digunakan bagi pengujian hipotesis pertama hingga tiga belas termasuklah ujian kesan dan ujian kesan perantaraan. Hasil analisis deskriptif menunjukkan bahawa tahap lesu upaya guru-guru sekolah menengah di negeri Selangor adalah pada tahap sederhana. Manakala daya tahan, kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual, kecerdasan fizikal dan kecerdasan sosial adalah tinggi. Dapatan kajian telah menunjukkan kecerdasan emosi dan kecerdasan fizikal menunjukkan nilai signifikan positif terhadap daya tahan manakala kecerdasan spiritual dan kecerdasan sosial tidak memberi kesan terhadap daya tahan. Kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual dan kecerdasan fizikal mempunyai kesan langsung yang signifikan terhadap lesu upaya manakala kecerdasan sosial tidak memberi kesan kepada lesu upaya. Seterusnya, analisis perantara menunjukkan bahawa hanya kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual dan kecerdasan fizikal sahaja merupakan perantara penuh antara daya tahan dengan lesu upaya manakala daya tahan bukan merupakan perantara antara hubungan kecerdasan sosial dengan lesu upaya. Model peramal bagi kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual, kecerdasan fizikal, kecerdasan sosial dan daya tahan merupakan padanan yang baik. Daya tahan, kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual dan kecerdasan fizikal merupakan faktor yang menyumbang kepada berlakunya lesu upaya. Implikasinya aspek-aspek tersebut perlu dititik berat oleh bahagian-bahagian tertentu dalam Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam pemilihan guru, latihan pra perkhidmatan guru dan latihan dalam perkhidmatan. Model hubungan kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual, kecerdasan fizikal, kecerdasan sosial dan daya tahan ini boleh dijadikan panduan dan rujukan pihak tertentu seperti pihak KPM, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN ) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) serta barisan pentadbir sekolah dalam merancang dan melaksanakan program intervensi atau pembangunan staf yang bertujuan meningkatkan daya tahan, kecerdasan emosi, kecerdasan spiritual dan kecerdasan fizikal yang merupakan faktor penyumbang kepada berlakunya lesu upaya untuk menambah baik mutu perkhidmatan keguruan di negara ini.