Sistem cladding dan pengadang api dua jam - Sahadan, Abu Hassan (1999)
Tujuan kajian ini adalah bagi membuat kajian ke atas perbezaan yang digunakan sebagai cladding (salutan luar dinding) dan pengadang api bagi bangunan yang melebihi 18.3 m. Penggunaan cladding bagi dinding luar bangunan akan membentuk kaviti di antara cladding dengan lantai bangunan maka perlu diadakan pengadang api yang tahan minimum 2 jam yang sama dengan ketahanan api lantai bangunan. Dua bangunan telah diambil sebagai kajian kes menggunakan bahan berbeza iaitu Bangunan Menara Lion yang telah terbakar dan Bandar Wawasan sedang dibina. Bangunan Menara Lion menggunakan cladding Aluminium Composite Flourocarbon dan Bandar Wawasan menggunakan Aluminium Composite Formaldehyde resin core dan menggunakan pengadang api yang sama iaitu rock-wool. Basil dari kajian dan ujian dapat dirumuskan bahan Aluminium Composit phenol formaldehyde yang sesuai untuk cladding dan rockwool sebagai pengadang api, dengan kedua-duanya mempunyai ketahanan api yang sama.