Taburan dan nasib karbofuran di dalam model ekosistem sawah padi - Ab. Raman, Ismail (1988)
Taburan dan nasib sisa 14 C-karbofuran di dalam kontxnen nrdel ekOl3istem sawah padi telah dikaji di rumah kaca, Universiti Pertanian Malaysia, Serdang, Selangor, Malaysia. Aktiviti sisa 14-C-karbofuran di dalam air crlalah maksimum (70-73% dari dos karbofuran digunakan) pada 5 jam selepas rawatan dan menurun terus mengikut masa selepas rawatan di nana kepekatan pada peringkat akhir kajian (90 hari) crlalah lebih kurang 1% sahaja dari dos karbofuran digunakan. Kehilangan sisa 14C dari komponen air disebabkan oleh proses penjerapan kepada tanah liat, dan pengambilan oleh ikan dan pokok padi. Peningkatan sisa 14C-karbofuran di dalam tanah adalah berkadaran dengan penurunan kepekatan sisa Ckarbofuran di da1am air. Kepekatan rnaksimurn crla1ah pada 21 hari selepas rawatan (69 - 77% dari dos karbofuran digunakan). Pada akhir peringkat kajian, nasih terdapat 58 - 65% sisa 14C di dalam tanah. Lima puluh enam hingga lima puluh lapan peratus daripada peratusan ini terdapat di dalam paras Scm pertama, 25 - 28% pada paras 5cm kedua dan 15 - 17% pada 5cm terakhir.