From the stairway to the tower Kamalul Arifin Othman dari tangga ke menara - Asimiran, Soaib; Othman, Shamsudin; Md Sabil, Azhar; Ismail, Ismi Arif (Universiti Putra Malaysia Press, 2019)
Buku biografi Yang Berbahagia Datuk Kamalul Ariffin bin Haji Othman ini sangat memberi impak besar kepada generasi hari ini. Pengalaman suka dan duka yang diketengahkan dalam buku ini berupaya menjadi satu inspirasi bermakna dalam usaha menangani cabaran juga ketika membina kekuatan untuk menjadi seseorang yang bergelar tokoh. Kesungguhan, kerja keras dan kerendahan hati ialah rahsia kepada kejayaan Datuk Kamalul Ariffin. Membesar dalam suasana desa malah turut melalui pengalaman yang sangat menguji perjuangan kehidupan tidak pernah melunturkan semangat yang berjaya. Datuk Kamalul Ariffin amat beruntung kerana memiliki keluarga yang hebat, disayangi isteri, anak-anaknya serta dikelilingi kawan-kawan sejati dan kakitangan yang ikhlas dalam pekerjaannya. Berpegang kepada prinsip, misi, visi dan pemikiran berteraskan nilai akal budi pendidikan (values driven education), iaitu seorang pemimpin yang baik perlu memiliki cinta atau kasih sayang (love), kegembiraan atau kebahagiaan (happiness) dan saling menghormati (mutual respect), maka tidak hairanlah bahawa Datuk Kamalul Ariffin turut berjaya mencorakkan wajah pembangunan negara.