Teori kitaran Ibnu Khaldun dan pemerkasaan bahasa kebangsaan dalam masyarakat multi etnik - Mohd Tohar, Siti Nor Azhani; Ab. Halim, Adlina (Penerbit Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, 2012)
Ibnu Khaldun (1332-1406) dalam buku beliau, Mukadimah banyak membincangkan mengenai jatuh bangun sesebuah tamadun. Daripada perbincangan sarjana ini terbentuknya sebuah model 3 tahap perkembangan Kerajaan atau organisasi sosial yang dikenali sebagai Teori Kitaran Ibnu Khaldun. Sehubungan itu tujuan kertas kerja ini adalah untuk memperlihatkan hubungkait teori Kitaran Ibnu Khaldun yang menekankan semangat kekitaan dan pemerkasaan bahasa Kebangsaan dalam kalangan masyarakat multi etnik di Malaysia. Bahasa Kebangsaan perlu diperkasakan kerana ia merupakan antara wadah penting dalam membina perpaduan antara kaum di Malaysia. Namun dalam memperkasakan bahasa Kebangsaan di era globalisasi dan percampuran etnik ini, bukanlah suatu yang mudah dan pelbagai cabaran perlu ditempuhi.