Ritual Nyangahatn masyarakat Salako di Sarawak - Hanis, Hazizy; Magiman, Mohamad Maulana (Faculty of Agriculture and Food Sciences, Universiti Putra Malaysia Bintulu Sarawak Campus, 2019)
Nyangahatn merupakan salah satu ritual yang dominan dalam masyarakat Salako. Ritual Nyangahatn telah wujud dalam masyarakat Salako sebelum migrasi besar-besaran ke Sarawak sekitar 1800-an. Agama Salako (adat) yang tidak ditulis (anan’ baketab) menyebabkan ritual Nyangahatn ini kurang mendapat perhatian umum dan makalah berkaitannya amat sukar diperolehi kerana kebanyakan kajian di Sarawak sebelum ini lebih tertumpu kepada etnik majoriti seperti Iban, Melayu dan Melanau. Oleh yang demikian, makalah ini akan membincangkan ritual Nyangahatn yang menjadi warisan budaya masyarakat Salako. Usaha mengetengahkan makalah ini adalah sebagai salah satu bentuk warisan nenek moyang yang masih lagi diteruskan sehingga kini dan perlu diketahui umum. Fokus penyelidikan adalah meneliti pengendalian dan fungsi ritual Nyangahatn dalam masyarakat Salako di daerah Sematan, Sarawak. Pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah pemerhatian di lapangan. Temu bual mendalam bersama Binua dan Tuha Adat, iaitu orang yang terlibat dalam upacara masyarakat Salako dilakukan pada tahun 2018. Manakala lokasi kajian di Kampung Biawak, daerah Sematan, Sarawak. Hasil kajian mendapati ritual Nyangahatn masih dilakukan oleh masyarakat Salako dengan prosedur dan pantang larang yang tetap dijaga dan diamalkan secara turun-temurun untuk mencapai tujuan ritual tersebut walaupun berdepan dengan cabaran arus kemodenan dan pegangan agama.