Strategi pemahaman bacaan berasaskan biblioterapi dalam meningkat penguasaan pemahaman bacaan murid sekolah menengah - Mohd Yussof, Yusfarina (2014)
Strategi peningkatan pemahaman bacaan haruslah menggabungkan aspek kognitif, metakognitif dan afektif agar proses pemahaman berorientasi pemikiran dan memperoleh kesan optimum. Kepentingan elemen afektif yang diwakili oleh konstruk nilai, sikap, motivasi dan emosi dalam mempengaruhi kecekapan proses pemahaman sememangnya tidak dapat disangkal. Namun demikian, kebanyakan strategi peningkatan pemahaman bacaan yang ada hanya menumpu kepada aspek kognitif dan metakognitif sahaja. Hal ini menunjukkan terdapatnya jurang kajian dari segi sumbangan strategi afektif terhadap penguasaan pemahaman bacaan. Justeru, pengkaji mencadangkan satu strategi pemahaman bacaan yang menggabungkan input kognitif dan afektif (tumpuan kepada konstruk emosi sahaja) dalam membantu murid memahami teks dengan lebih berkesan. Strategi yang dikenali sebagai Strategi Pemahaman Bacaan Berasaskan Biblioterapi (SP3B) ini diadapatasi daripada kaedah Biblioterapi dalam bidang pendidikan. Sehubungan itu, objektif utama kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan SP3B yang diberi sebagai intervensi untuk meningkatkan penguasaan Pemahaman Bacaan dan Literasi Emosi murid tingkatan dua. Kajian menggunakan reka bentuk eksperimental-kuasi dengan reka bentuk ujian prapasca kumpulan tidak seimbang ini melibatkan 90 orang murid, iaitu (n=45, Kumpulan Eksperimen) dan (n=45 Kumpulan Kawalan). Kajian yang menggabungkan aspek kuantitatif dan kualitatif ini menonjolkan cara pengutipan data utama melalui instrumen Ujian Pemahaman Bacaan (UPB) untuk mengukur pencapaian pemahaman bacaan dan penggunaan Ujian Penilaian Literasi Emosi (UPLE) bertujuan menilai penguasaan Literasi Emosi. Pengutipan data kualtitatif melalui Lembaran Grafik iaitu Pemetaan Cerita (PC), Jurnal Refleksi Emosi Kendiri (JREK) dan Sesawang Emosi (SE) sebagai pelengkap atau sokongan kepada dapatan kuantitatif. Dapatan Analisis Manova Sehala bagi data Ujian Pra mendapati tiada perbezaan signifikan bagi kumpulan kawalan dan eksperimen dari segi gabungan linear pembolehubah bersandar (UPB dan UPLE) ketika Ujian Pra. Dengan nilai F=(0.5,87)=2.000, nilai sig (p=0.608), Wilk Lambda=0.989, nilai eta=0.011. Analisis keputusan Antara Subjek pula mendapati bahawa gabungan linear kedua-dua pembolehubah adalah melebihi aras signifikan (UPB, α=0.579 dan UPLE, α=0.401). Hal ini bermaksud tiada perbezaan bagi kedua-dua kumpulan kawalan dan eksperimen dari segi gabungan linear pembolehubah bersandar (UPB dan UPLE) semasa Ujian Pra. Seterusnya Analisis MANOVA Sehala menunjukkan terdapat perbezaan eksperimen dari segi gabungan yang signifikan bagi kumpulan kawalan dan linear pembolehubah bersandar (UPB dan UPLE) ketika Ujian Pasca, F=(6,87)=6.476, nilai sig (p=0.002), Wilk Lambda=0.87, nilai eta=0.130. Keputusan analisis Antara Subjek menunjukkan bahawa kedua-dua pembolehubah mencapai aras signifikan (UPB, α=0.027 dan UPLE, α=0.003). Hal ini jelas menunjukkan kesan intervensi terhadap skor UPB dan UPLE ketika Ujian Pasca. Secara khususnya keberkesanan intervensi dapat ditunjukkan melalui analisis Anova (Mixed Design) yang ditadbirkan terhadap skor UPB dan UPLE. Interaksi ujian/masa dengan kumpulan terhadap UPB, menunjukkan nilai Wilk Lambda=0.525, nilai signifikan (p)=0.000, F=(1,88)=79.7 dengan kumpulan eksperimen (M=59.63) lebih tinggi berbanding kawalan (M=55.34). Skor UPLE pula memperoleh nilai tidak signifikan, dengan nilai Wilk Lambda=0.977, nilai signifikan (p)=0.154, F=(1,88)=2.067. Walau bagaimanapun, bagi keputusan UPLE, analisis Ujian Antara Kumpulan telah memperoleh nilai signifikan 0.005, dengan skor Min lebih tinggi dikesan bagi kumpulan eksperimen (M=95.20) berbanding kawalan (M=88.20). Data analisis ANOVA Reka bentuk Campuran memperlihatkan bahawa SP3B memberi manfaat kepada kumpulan Eksperimen dari segi mempertingkatkan skor UPB dan UPLE. Analisis MANOVA bagi gabungan konstruk UPB dan UPLE Ujian Pra mendapati keputusan signifikan, nilai F=3,82=4.73, p=0.002, Wilk Lambda=0.762, dan nilai eta=0.238. Manakala perincian dapatan analisis konstruk berdasarkan Ujian Kesan Antara Konstruk mendapati hanya dua konstruk UPB yang signifikan semasa Ujian Pra iaitu, konstruk Penilaian, UPB=(p=0.023) dan Penghargaan, UPB=(p=0.012). Manakala Analisis MANOVA Sehala bagi keputusan Ujian Pasca menunjukkan perbezaan yang signifikan bagi kumpulan kawalan dan eksperimen dari segi gabungan konstruk tersebut (F=3,82)=3.194, p=0.005, Wilk Lambda=0.786, nilai eta=0.214 mencapai nilai signifikan. Analisis Kesan Antara Subjek (Konstruk) mendapati tiga konstruk yang mencapai aras signifikan ialah Literal, UPB (p=0.011), Kesedaran Emosi, UPLE (p=0.008) dan Kesedaran Emosi Individu Lain, UPLE (0.002). Ini bermaksud perbezaan yang signifikan antara dua kumpulan ini semasa Ujian Pasca hanyalah bagi konstruk Literal, UPB dan Kesedaran Emosi serta Kesedaran Emosi Individu Lain bagi konstruk UPLE. Ini juga disokong oleh data kualitatif yang menunjukkan SP3B dapat meningkatkan aspek pemahaman bacaan terutamanya bagi aras kognitif rendah (literal) dan aras kognitif tinggi (inferensi) serta aras afektif. Di samping dapat menerapkan kebolehan memahami emosi sendiri, mengekspresi emosi sendiri serta membantu memahami emosi individu lain yang kesemuanya merupakan konstruk atau subkomponen UPLE. Rumusannya, kajian ini membuktikan intervensi strategi kognitif-afektif dalam Pemahaman Bacaan dapat meningkatkan aspek kognitif (penguasaan Pemahaman Bacaan) dan aspek afektif iaitu Literasi Emosi murid.