Bimbingan ibu bapa, persekitaran keluarga dan masalah kecelaruan sebagai pengantara hubungan kesediaan ibu bapa dengan prestasi remaja di sekolah dalam kalangan keluarga komuter - Siaw, Yan Li (2014)
Peningkatan keluarga komuter di Malaysia semakin ketara. Gaya hidup keluarga komuter yang pisah berjauhan dengan keluarga asas serta berbeza dengan model keluarga konvensional di Malaysia telah mula dipersoalkan impak dan cabarannya ke atas kesejahteraan dan perkembangan keluarga. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan memperihal bentuk dan kesan pengantaraan bagi hubungan antara kesediaan ibu bapa dengan prestasi remaja melalui tiga pengantara iaitu bimbingan ibu bapa, persekitaran keluarga dan kecelaruan dengan masalah tingkah laku remaja. Kajian ini turut meneroka profile responden, tahap pencapaian prestasi remaja, tahap bimbingan ibu bapa, dimensi persekitaran keluarga komuter, pola kecelaruan dengan masalah tingkah laku remaja, dan tahap kesediaan ibu bapa dalam gaya hidup keluarga komuter. Model Pengantaraan Prestasi Remaja Keluarga Komuter (PPRKK) dicadangkan dalam kajian ini. Pendekatan kuantitatif yang melibatkan reka bentuk deskriptif, reka bentuk korelasi dan reka bentuk sebab-akibat digunakan dalam proses penganalisisan. Analisis deskriptif dan analisis inferensi dilakukan dengan program SPSS dan perisian grafik AMOS. Sejumlah 217 keluarga komuter negeri Selangor dipilih sebagai sampel kajian melalui persampelan rawak kelompok pelbagai peringkat. Pengumpulan data dijalankan dengan menggunakan empat instrumen iaitu Inventori Bimbingan Ibu Bapa, Skala Persekitaran Keluarga, Laporan Kendiri Remaja dan Inventori Kesediaan Ibu Bapa. Prestasi remaja di sekolah diperoleh daripada pihak pengurusan sekolah. Ujian korelasi, penganalisisan model pengukuran, penganalisisan model struktur dan penganalisisan model pengantaraan dijalankan bagi memperoleh hasil kajian. Dapatan kajian melaporkan majoriti remaja (peperiksaan 71.4%; kokurikulum 95.4%) mencapai prestasi pada tahap gred B dan ke bawah. Remaja memberi persepsi bahawa mereka jarang (n=84; 38.7%) dan tidak pernah (n=39; 18%) menerima bimbingan ibu bapa yang secukupnya. Kehidupan sekeluarga lebih berorientasikan pencapaian, agama dan moral. Aktiviti kebudayaan dan rekreasi sesama anggota keluarga kurang namun kawalan ibu bapa ke atas pergerakan remaja ditafsirkan ketat walaupun hidup pisah berjauhan. Bagi kecelaruan dan masalah tingkah laku, remaja didapati mempunyai skor min tinggi dalam kecelaruan (lelaki M=17.3), masalah tumpuan (lelaki M=6.5; perempuan M=5.7) dan masalah sosial (lelaki M=6.8; perempuan M=6.4) jika dibandingkan dengan kumpulan subjek rujukan (diperolehi daripada manual instrumen). Dapatan menjelaskan bahawa 66.7% responden ibu bapa berada pada tahap pertimbangan dan kesediaan untuk menerima gaya hidup keluarga komuter. Ini menjelaskan bahawa pasangan ibu bapa di Malaysia masih belum bersedia untuk menerima dan melibatkan diri dalam gaya hidup berkomuter. Ujian korelasi Pearson menunjukkan bahawa pemboleh ubah mempunyai hubungan yang signifikan kecuali aspek kecelaruan dan masalah-masalah lain. Pemodelan persamaan struktur melaporkan bimbingan ibu bapa, persekitaran keluarga, masalah tingkah laku dan kesediaan ibu bapa merupakan peramal ke atas prestasi remaja. Sumbangan Model PPRKK ke atas prestasi remaja adalah 38% dengan kesan keseluruhan model 0.69. Kesemua peramal mempengaruhi pretasi remaja secara signifikan kecuali masalah tingkah laku remaja (! =0.11; p=0.130). Model merumuskan bahawa bimbingan ibu bapa memberi pengaruh terbesar ke atas prestasi remaja di sekolah iaitu 0.41. Ini ikuti dengan kesediaan ibu bapa 0.32. Ketiga-tiga pengantara memainkan peranan penting dalam memberi impak dan kesan ke atas hubungan antara kesediaan ibu bapa dengan prestasi remaja. Model PPRKK disahkan merupakan model pengantaraan yang diterima. Persekitaran keluarga dan bimbingan ibu bapa masing-masing memberi kesan pengantaraan separa ke atas hubungan antara kesediaan ibu bapa dengan prestasi remaja dalam Model PPRKK. Jumlah pengaruh keseluruhan model cadangan dan sumbangan keseluruhan yang tinggi telah menyokong kepentingan bentuk dan kesan model pengantaraan yang dicadangkan. Secara kesimpulannya, kajian ini melaporkan kepentingan kesediaan ibu bapa, bimbingan ibu bapa, persekitaran keluarga dan masalah tingkah laku remaja ke atas prestasi remaja bagi keluarga komuter. Model Pengantaraan Prestasi Remaja Keluarga Komuter (PPRKK) yang dicadangkan adalah sah, diterima dan padan dengan data yang dicerap.