Unsur politik dalam novel Nenek karya Razali Endun - Md Zain, Rosnani; Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah (Universiti Putra Malaysia Press, 2018)
Kertas kerja ini membicarakan mengenai unsur politik yang terdapat dalam novel Nenek karya Razali Endun. Novel Nenek merupakan pemenang Hadiah Sastera Perdana 2014. Novel Nenek banyak memaparkan isu politik releven dalam konteks kehidupan pada masa kini. Oleh itu, isu politik yang telah dibangkitkan ini telah menarik minat pengkaji untuk melihat isu politik yang diketengahkan oleh Razali Endun. Justeru, kajian ini akan mengenalpasti dan menganalisis unsur politik yang diketengahkan oleh Razali Endun dalam novel Nenek. Bagi memperoleh data kajian, pengkaji akan menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks serta teori Psikoanalisis Sigmuend Freud. Hasil kajian mendapati teks ini menyentuh mengenai pemimpin dan kepemimpinan dalam politik, politik dan kuasa serta politik dan rasuah.