Peranan pendidikan teknik dan vokasional terhadap revolusi industri 4.0: adakah telah bersedia? - Jusoh, Rosnani (Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin, 2018)
Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV) adalah enjin pembangunan sosial dan ekonomi negara terutamanya dalam memenuhi keperluan revolusi industri 4.0. Oleh yang demikian, bidang PTV perlu memainkan peranan dalam menyediakan tenaga kerja yang sesuai untuk revolusi industri 4.0. Ini adalah kerana revolusi industri 4.0 telah menjadi nilai yang semakin meningkat di dunia disebabkan oleh manfaat ekonomi dan sosial yang diberikan terutamanya dalam bidang pengeluaran. Sehubungan dengan itu, kertas kerja ini akan membincangkan konsep revolusi industri 4.0 dan Model Kesediaan Terhadap Revolusi Industri 4.0 dalam menyediakan tenaga kerja untuk industri 4.0.