Pengetahuan, pemahaman dan pengamalan kaunselor terhadap peruntukan etika kaunseling bagi kanak- kanak pintar cerdas di Malaysia - Abd Halim, Afiqah Hazimah; Zakaria, Noor Syamilah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2015)
Kanak-kanak yang berbakat luar biasa serta memiliki kebolehan melebihi rakan seusianya dikenali sebagai kanak- kanak pintar cerdas. Sering kali, kanak- kanak pintar cerdas ini mempunyai potensi yang sangat tinggi dalam pelbagai aspek perkembangan dan pertumbuhan diri. Bagi mengembangkan bakat dan kebolehan kanak-kanak pintar cerdas ini, mereka memerlukan bimbingan dan dorongan yang sewajarnya daripada semua pihak termasuk kaunselor di seting sekolah kanak-kanak pintar cerdas. Maka, kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti secara lebih mendalam tahap pengetahuan, pemahaman dan pengamalan kaunselor terhadap peruntukan etika kaunseling di pusat pendidikan kebangsaan bagi kanak- kanak pintar cerdas di Malaysia.