UPM dan Niigata University, Jepun anjur IAC-ISFA 2018 - Hamzah, Faiz (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2018)
SERDANG, 13 Nov – Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Salahuddin Ayub merasmikan Joint Symposium of the 8th International Agriculture Congress 2018 & 6th International Symposium for Food & Agriculture 2018 (IAC-ISFA 2018). Ia dianjurkan Fakulti Pertanian, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Niigata University, Jepun dengan kerjasama Jabatan Pertanian Malaysia. Beliau berkata simposium itu melibatkan penyelidik, agensi kerajaan dan swasta dalam sektor makanan dan pertanian, khususnya Fakulti Pertanian Niigata University, Jepun dan Fakulti Pertanian UPM yang memfokuskan aplikasi dan teknologi pertanian bagi memasarkan pengeluaran makanan. “Saya percaya bahawa persidangan ini akan memberi manfaat kepada sektor pertanian dalam meneroka inovasi revolusi yang akan membentuk masa depan bidang pertanian yang memfokuskan kepada aplikasi serta pengembangan teknologi dalam pertanian bagi meningkatkan lagi pengeluaran pertanian,” katanya.