Kajian keberkesanan kesatuan sekerja di Malaysia - Awg Daud, Awg Ideris; Salleh, Mohamad Suhaidi; Eden, Dzulzalani; Abdul Ghani, Judhiana; Mersat, Neilson Ilan; Abdullah, Abdul Jabbar; Jamian, Mohd Azizul Hafiz; Jiton, Claudia; Perumal, Christopher (Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh, Kementerian Sumber Manusia, 2017)
Kajian ini telah mengenalpasti aspek keberkesanan kesatuan sekerja, dan persepsi anggota kesatuan pekerja mengenai pelaksanaan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA). Di samping itu, kajian itu juga telah membincangkan penanda aras untuk menentukan keadaan semasa kesatuan perdagangan di Malaysia berbanding dengan sepuluh negara lain di rantau Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Syarikat. Hasil kajian menunjukkan bahawa kepadatan kesatuan sekerja di Malaysia agak rendah berbanding dengan negara-negara lain terutamanya berbanding dengan negara maju. Trend umum secara global menunjukkan penurunan pergerakan. Dalam konteks Malaysia, tiada hubungan yang jelas antara faktor ekonomi dan kepadatan kesatuan sekerja ditemui dalam kajian ini, yang mengesahkan penemuan kajian terdahulu di mana faktor-faktor ekonomi semata-mata bukan pengaruh utama ketumpatan kesatuan sekerja. Sebaliknya, kajian ini mendapati bahawa kadar kepadatan kesatuan sekerja di Malaysia juga dipengaruhi oleh struktur ekonomi, perundangan dan dasar kerajaan.