Adaptasi nelayan terhadap perubahan cuaca: perspektif kognitif, amalan & struktur - Abu Samah, Asnarulkhadi; Mohamed Shaffril, Hayrol Azril; Hamzah, Azimi; Abu Samah, Bahaman; Hamdan, Mas Ernawati (Universiti Putra Malaysia Press, 2017)
Buku ini mengupas tentang kesan perubahan cuaca terhadap sumber laut dan aspek sosioekonomi nelayan secara lanjut dan membincangkan sejauh mana tahap adaptasi golongan ini berdasarkan tiga aspek iaitu kognitif, amalan dan struktur. Melalui penulisan ini, diharapkan ia boleh dijadikan rujukan asas oleh pakar penyelidik, pembuat dasar, agensi swasta dan NGO sama ada untuk kajian lanjutan atau dijadikan sandaran untuk program meningkatkan taraf hidup golongan nelayan skala kecil di Malaysia khususnya.