Kepelbagaian trend pelajar mengaplikasi penggunaan teknologi dalam pembelajaran bahasa asing - Husain, Salina; Ismail, Muhd Zulkifli; Danuri, Norazmi (2015)
Penggunaan teknologi dalam pembelajaran bahasa asing pada masa sekarang menjadi satu keperluan yang sangat penting. Jika dibandingkan pelajar dahulu dengan pelajar sekarang, cabaran belajar pelajar pada zaman teknologi sangat menarik kerana teknologi sentiasa berubah seiring dengan peredaran masa. Oleh yang demikian, kertas kerja ini akan membincangkan penggunaan weblog sebagai satu kaedah baharu dalam mencapai proses pengajaran dan pembelajaran bahasa Sepanyol sebagai bahasa asing. Dengan menggunakan pendekatan Teori Kognitif oleh Jean Piaget (1952), penulis akan melihat trend pelajar mengaplikasikan bahan-bahan berkaitan berdasarkan tahap kognitif pelajar dalam membina weblog bahasa Sepanyol. Sebanyak lima weblog akan dikaji dalam kajian ini dengan menumpukan kepada kepelbagaian gaya pelajar membina dan mengolah weblog berdasarkan pengetahuan yang dipelajari dalam bilik kuliah. Hasil dapatan kajian ini bukan hanya terhad melihat gaya pemikiran pelajar, tetapi pengkaji juga dapat melihat kemantapan kemahiran menulis pelajar tahap asas dalam bahasa Sepanyol dapat ditingkatkan. Oleh yang demikian kajian ini akan dapat memberi satu dimensi baharu dalam mempelbagaikan kaedah pengajaran bahasa Sepanyol.