Pemikiran Dalam Novel-Novel Khadijah Hashim - Mustafa, Masrizayu (2006)
Kajian ini bertujuan untuk mendapat maklumat dan rumusan tentang pemikiran dalam novel-novel Khadijah Hashim. Dalam menganalisis 10 buah novel Khadijah Hashim yang dijadikan bahan kajian, peneliti menggunakan pendekatan sosiologi sastera. Objektif kajian ini untuk menganalisis pemikiran yang diungkapkan oleh Khadijah Hashim dalam novel-novel yang dikaji. Penyelidikan ini menyentuh beberapa kajian lalu, buku-buku dm kertas kerja yang memperkatakan tentang pemikiran. Kajian ini juga menganalisis pemikiran yang merangkumi aspek sosiobudaya, sosiopolitik dan sosioekonomi. Aspek-aspek ini diteliti untuk melihat perkaitannya dengan masyarakat.