Bahasa dari sudut keilmuan - Musanif, Ahmad Mahmood (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Ilmu atau dalam bahasa Melayunya pengetahuan adalah keadaan tahu, iaitu hasil daripada pekerjaan yang dilakukan oleh akal manusia. IImu merupakan perasaan ingin untuk mengetahui perkara yang perlu dilakukan oleh seseorang manusia pada waktu tertentu, di tempat yang tertentu dan dalam keadaan yang tertentu pula, serta cara untuk melaksanakan perkara tersebut menu rut cara yang betul dari segi niat, kaedah, dan amalannya menurut perintah agama. IImu atau pengetahuan ini meliputi pengetahuan yang diperoleh melalui pancaindera, penyelidikan sains, pemikiran falsafah, dan juga pengetahuan wahyu daripada Allah seperti yang dikurniakan kepada nabi-nabi dan rasulrasul. Cabang ilmu pula adalah pelbagai, termasuklah sains, sejarah, sastera, teknologi maklumat, komunikasi dan lain-lain yang termasuk didalamnya kesusasteraan dan juga linguistik.