Daya tahan dalam kalangan guru alaf 21 - Osman, Mohd Salmi; Abdullah, Maria Chong; Ismail, Abdul Aziz; Roslan, Samsilah (Universiti Putra Malaysia Press, 2015)
Seorang guru itu dikatakan mempunyai daya tahan apabila guru tersebut mampu menghadapi segala cabaran termasuklah perubahan yang berlaku dalam sistem pendidikan. Mereka yang mempunyai daya tahan menjadikan perubahan ini sebagai satu cabaran dan bukannya halangan atau satu masalah kepada mereka. Daya tahan berkembang dari semasa ke semasa dan kebolehan atau kapasiti yang muncul dalam individu adalah dalam bentuk kemahiran. Kemahiran ini akhirnya akan menjadi kekuatan yang berkekalan dan menjadi sebahagian daripada diri individu. Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada daya tahan, sama ada faktor individu atau faktor persekitaran. Antara faktor yang menyumbang kepada daya tahan guru adalah seperti kecerdasan emosi, kecerdasan sosial dan kecerdasan spritual. Guru yang dikatakan kurang daya tahan tidak dapat menjalankan tugas dengan baik serta produktivitinya juga kurang dan ini seterusnya akan menjejaskan komitmen mereka. Selain itu kesan daya tahan yang rendah juga dapat mencetuskan tekanan dan "burnout" dalam kalangan guru.