Kesediaan pelajar Kolej Komuniti Selayang dari aspek minat dan sikap terhadap bidang kemahiran pendidikan teknik dan vokasional (PTV) dalam Sistem Modular Kebangsaan - Yaapar, Suriyati; Sipon, Merhayati; Mohd Daud, Shaffe (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kajian ini merupakan kajian awal yang dijalankan untuk mengenalpasti kesediaan pelajar Kolej Komuniti Selayang dari aspek minat dan sikap terhadap bidang kemahiran pendidikan teknik dan vokasional (PTV) dalam Sistem Modular Kebangsaan. Pelajar-pelajar Kolej Komuniti Selayang ini dipilih sebagai responden kerana mereka sedang mengikuti kurikulum baharu Sistem Modular Kebangsaan yang berasaskan kepada kaedah pembelajaran tindakan atau AOL (Action Oriented Learning). Seramai 50 orang respoden daripada bidang Kulinari CC301 yang sedang mengikuti pengajian dalam bulan Disember 2012 di Kolej Komuniti Selayang terlibat dalam kajian ini. Kajian ini merupakan kajian tinjauan dan data dikumpul melalui borang soal selidik yang mengandungi 18 item untuk mengukur minat dan 16 item untuk mengukur sikap pelajar. Kesahan item dibuktikan daripada kajian terdahulu, manakala nilai indeks kebolehpercayaan item diuji menggunakan cronbach alpha di mana soal selidik bagi minat adalah alpha (α) = 0.926 dan bagi sikap adalah alpha (α) =0.951. Data yang dikumpul dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian SPSS V21.0. Statistik deskriptif melibatkan pengukuran min, sisihan piawai dan pekali korelasi untuk dapatan data dan penilaian soal selidik. Dapatan kajian mendapati pelajar mempunyai tahap minat yang tinggi (min keseluruhan = 4.00) dan mempunyai sikap yang sangat positif (min keseluruhan = 4.11) dengan bidang kemahiran (pendidikan teknik dan vokasional). Dapatan analisa SPSS pekali korelasi Pearson menunjukkan dapatan p adalah .00 dan pengkaji merumuskan bahawa sikap dengan minat adalah berkait secara signifikan dengan nilai pekali r =.836 menunjukkan perkaitan yang kuat. Dapatan kajian memberi implikasi kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran yang digunakan oleh pensyarah. Bagi meningkatkan pencapaian dan meningkatkan minat serta motivasi kepada sikap pelajar seharusnya pendekatan pengajaran berpusatkan pelajar (contohnya kooperatif, simulasi, konseptual) diamalkan agar dapat membentuk sikap yang lebih positif di kalangan pelajar.