Efikasi kendiri menjahit pelajar bidang fesyen - Khalid, Nur Hayati; Abu, Rosini; Hamzah, Ramlah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kertas ini membincangkan efikasi kendiri menjahit pelajar bidang fesyen di Malaysia, teori-teori yang berkaitan dan sumber-sumber utama yang mempengaruhi efikasi kendiri. Efikasi kendiri merupakan domain afektif serta elemen penting dalam Teori Kognitif Sosial. Kajian efikasi kendiri semakin penting dalam dunia pendidikan kerana ia menyediakan asas kepada motivasi dan pencapaian manusia. Sumber-sumber efikasi kendiri perlu didedahkan kepada pelajar bukan sahaja dalam bidang akademik tetapi bidang kemahiran seperti bidang fesyen. Sumber dan maklumat efikasi kendiri boleh diperolehi, dipelajari dan dikembangkan dari empat sumber maklumat iaitu “Enactive mastery” (Pencapaian prestasi), “Vicarious experience” (pengalaman orang lain), “Verbal persuasion” (pujukan lisan) dan “Physiological and emotional states” (keadaan fisiologi dan emosi).