Hubungan antara amalan bermain permainan komputer dengan kemahiran penyelesaian masalah, kreativiti dan pemikiran kritis murid - Choo, Peter Kow Hing; Mahmud, Rosnaini; Mohd Daud, Shaffe; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Bermain permainan komputer merupakan satu budaya persekitaran dalam kalangan murid pada masa kini. Permainan komputer adalah satu media interaksi persekitaran pembelajaran bercorak hiburan yang berkesan kerana memotivasikan pemain untuk kemahiran berfikir dalam permainan. Dalam kajian ini, model permainan komputer berasaskan pembelajaran digunakan kerana ia menepati hubungan antara bermain permainan komputer dengan kemahiran penyelesaian masalah, kreativit, kemahiran pemikiran kritis dalam kalangan murid.