Hubungan sokongan industri dengan tahap kemahiran employabiliti perantis dalam pelaksanaan pendidikan vokasional koperatif - Saari, Hazril Azmin; Mat Rashid, Abdullah; Hamzah, Ramlah; Nazri, Mohd Ibrahim (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Pendidikan Vokasional Koperatif merupakan satu pendekatan pemindahan latihan yang dilaksanakan bersama antara industri dan pusat latihan bagi melahirkan pekerja yang berkemahiran dan memiliki tahap kompetensi kemahiran yang di perlukan oleh majikan kini. Sehubungan itu, satu kajian dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti tahap sokongan industri terhadap kemahiran employabiliti yang dimiliki perantis. Sampel kajian ini terdiri daripada 285 orang perantis yang mengikuti program SLDN dan di Semenanjung Malaysia, yang mengambil Sijil Kemahiran Tahap Dua (SKM) secara tier. Hasil kajian mendapati tahap sokongan industri menunjukkan tahap sederhana.dan terdapat perhubungan yang sederhana positif yang signifikan melalui analisis kolerasi.. Kajian juga mendapati terdapat perbezaan antara tahap kualiti pembelajaran di pusat latihan swasta dan awam, begitu juga dengan jenis syarikat yang melatih perantis. Hasil kajian dijangkakan dapat dijadikan panduan bagi menilai tahap kualiti pembelajaran dalam melaksanakan Pendidikan Vokasional Koperatif di Malaysia yang menjadi trend pada masa kini.