Perbandingan antara perlaksanaan modul pentaksiran PBS (2005-2010) dengan PBS (2011-2025) dan penambahbaikan dalam PBS di Malaysia - Basid, Noriah; Abdul Kadir, Suhaida; Nazri, Mohd Ibrahim (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Pentaksiran Berasakan Sekolah merupakan pentaksiran yang ideal dalam pembentukan modal insan yang berfikiran. Individu yang berkemahiran dan berilmu mampu menyelesaikan masalah dan membuat keputusan dengan baik. Guru merupakan orang yang bertanggungjawab diperingkat sekolah dalam melahirkan individu yang mempunyai kemahiran.. Justeru pemilihan strategi pengajaran yang tepat dan bersesuaian perlu dirancang bagi memastikan pentaksiran dapat dilaksanakan dengan berkesan. Kertas konsep ini membicarakan konsep pentaksiran yang merangkumi pentaksiran pusat dan pentaksiran sekolah yang bersesuaian dalam pengajaran. Selain itu dibincangkan juga perbezaan antara kedua pentaksiran. Hasil tinjauan literatur turut diketengahkan berkaitan perlaksanan Pentaksiran Berasakan Sekolah melalui beberapa hasil kajian.